zo ben je goed voorbereid voor een lockdown

zo ben je goed voorbereid voor een lockdown

30 september 2020 Uit Door Redactie

De coronacrisis zorgde bij velen voor een grote schrik. Er ontstond angst voor een soort dystopie, een rampscenario waarin de gehele wereld zou vergaan omdat het geen voet meer had om op te staan. Even leek het alsof we die kant op gingen: als alles waarop de maatschappij runt niet meer mogelijk is, moet je opnieuw beginnen met bouwen, en dat werkt niet als iedereen in de maatschappij ziek is geworden. Allerlei scenario’s schoten door ons hoofd. Het was deze angst die ervoor zorgde dat er door het hamsteren een tekort aan wc-papier en houdbare producten als pasta, rijst en blikken bonen. Uiteindelijk bleek dit allemaal niet nodig te zijn, en hebben we ons ondanks de situatie als maatschappij goed staande te houden. Maar dit zet ons toch aan het denken: hoe bereid je je voor op een ramp?

Voedsel

Uiteraard is het nooit nodig om massaal voedsel in te slaan voordat een officiële ramp wordt aangekondigd. Het neemt een hoop ruimte in die niet iedereen beschikbaar heeft. Als je je echt zorgen maakt over wat je moet doen in geval van nood, zijn er wel andere dingen die je kunt doen om jezelf in elk geval voor een tijdje veilig te stellen. Zo kun je ervoor zorgen dat je bepaalde dingen, zoals rijst, pasta en bonen, altijd in de voorraadkast hebt. Geen enorme hoeveelheden, maar voldoende om een back-up te hebben. Waar je echter nog veel meer aan hebt in rampscenario’s is om zelf aan voedsel te kunnen komen, bijvoorbeeld door te leren vissen en hiervoor de juiste spullen in huis te hebben. 

Vermaak en bereikbaarheid

Meer dan ooit zijn we afhankelijk van technologie: gebruik van onze telefoons, televisies, tablets, computers enzovoort vullen een groot deel van onze dag. Deze spullen zijn niet per se noodzakelijk, maar kunnen wel goed van pas komen in tijden van nood: om iemand te kunnen bellen, iets op te kunnen zoeken, of zelfs voor bijvoorbeeld het ingebouwd kompas. Het is dan natuurlijk wel handig om deze op te kunnen laden. Op veel moderne opladers kun je niet altijd even goed rekenen. Zorg daarom dat je een USB kabel in huis hebt, of verschillende variaties hierop: zo’n kabel past vaak in meerdere apparaten, zoals een camera of e-reader voor vermaak of een telefoon voor bereikbaarheid in tijden van nood. Als je deze niet voorradig hebt en de winkels zijn gesloten of verwoest door een ramp, is het fijn om deze essentiële apparaten toch bruikbaar in huis te hebben.