Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

Welke verschillende soorten dekbedden zijn er?

16 december 2020 0 Door Redactie

Dekbedden zijn er tegenwoordig in allerlei verschillende soorten en maten. Het grote aanbod maakt het vinden van een nieuw dekbed er niet makkelijker op. Zie jij door de bomen het bos niet meer? Dan doe je er goed aan om je eerst te verdiepen in de mogelijkheden. Eén van de belangrijkste zaken waarop jij moet letten, is de vulling van een dekbed. Heb je geen idee welke verschillende vullingen er allemaal zijn? Dan ben je hier aan het juiste adres. Wij geven jou in deze tekst een overzicht van de verschillende soorten dekbedden. Dit helpt jou vast en zeker om het beste dekbed te vinden.

1. Donzen dekbed
Menig Nederlander slaapt onder een donzen dekbed. Dit komt vooral doordat dons een groot aantal voordelen met zich meebrengt. Zo laat deze vulling vocht goed door, houdt het warmte vast en gaat het lang mee bij goed onderhoud. Wil jij een donzen dekbed kopen? Dan moet je weten dat er verschillende soorten dons gebruikt worden om donzen dekbedden te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een dekbed met ganzendons of een dekbed met eendendons. Donsvlokken van de gans zijn groter dan die de vlokken van eenden, waardoor ganzendons wat lichter en comfortabeler is.

2. Synthetisch dekbed
Ondanks dat veel mensen onder een dekbed van dons slapen, heeft deze vulling ook een groot nadeel. Donzen dekbedden zijn namelijk niet goedkoopste dekens die er zijn. Niet iedere Nederlander heeft veel geld over voor een dekbed. Geldt dit ook voor jou? Geen probleem, want jij kunt ook voor minder geld een dekbed kopen. Een synthetisch dekbed is bijvoorbeeld een stuk goedkoper. Besef je wel dat zo´n deken vocht minder goed doorlaat. Bovendien glipt warmte eerder door een synthetisch dekbed heen.

3. Winterdekbed
Heb jij het in de wintermaanden vaak koud wanneer je in bed licht? Dan zoek je mogelijk naar een warm en dik dekbed. Een winterdekbed biedt in dat geval uitkomst. Waarom zo’n dekbed warmer is dan andere dekbedden? Omdat er meer vulling in de deken wordt gedaan. En hoe meer vulling erin zit, des te beter de warmte onder de deken blijft hangen. Een winterdekbed is ideaal voor de winter, maar in de lente en zomer is deze vaak (veel) te warm. Daarom heb je vaak een ander dekbed nodig voor de overige seizoenen.

4. 4 seizoenen dekbed
Een winterdekbed lijkt op het eerste oog ideaal, maar je moet er vaak nog een dekbed bij hebben. Zit jij niet te wachten op meerdere dekbedden? Kies dan voor een 4 seizoenen dekbed. Zo’n dekbed bestaat namelijk uit een zomer- en winterdekbed in een. Deze twee lagen kun je gezamenlijk en afzonderlijk van elkaar gebruiken. Jij past de dikte van de deken makkelijk en snel aan het seizoen aan. Hierdoor hoef jij niet langer bang te zijn dat je het ’s nachts koud of te warm hebt. 

5. Andere dekbedsoorten
De vier dekbedden die we hierboven behandelden, zijn populair. Toch kun je ook nog voor dekens met een andere vulling kiezen. Zo winnen kameelharen dekbedden de laatste jaren bijvoorbeeld aan populariteit. Daarnaast kennen we ook nog dekens die gevuld zijn met wol, katoen, kasjmier of wildzijde. Dekbedden met deze vullingen zijn vaak niet goedkoop. Hier staat tegenover dat ze wel ontzettend goed isoleren en ook vocht doorlaten.