Veelzijdige bami

Bij bami denk je waarschijnlijk meteen aan een klassieker van een Chinees restaurant. Die wordt bijna overal hetzelfde klaargemaakt en daardoor kan je een beperkt beeld hebben van dit veelzijdige gerecht. Wat dat betreft heeft bami iets gemeen met een pannekoek: je doet het gerecht tekort als je vergeet dat er meer is dan een basisvariant. Zou jij de pannekoek niet missen als je er nooit meer ham en kaas op mag doen als je het voortaan alleen nog maar puur mag eten, zelfs zonder suikerstroop? Op deze manier doe je bami waarschijnlijk zonder het te weten erg tekort. 

Wat is bami eigenlijk?

Bami is een samenstelling van een aantal woorden uit een oud Chinese taal. Ba is vlees en mie zijn noedels. Dat maakt meteen duidelijk waarom er talloze varianten op dit gerecht bestaan en er meer is dan de vertrouwde bami van het Chinese restaurant. Sterker nog: in China zal je deze variant niet eens kunnen vinden. Dat is wat je de oer-Hollandse versie zou kunnen noemen.  In theorie is elk noedelgerecht dus bami zodra er vlees in het gerecht is verwerkt. Meestal is het gemaakt van tarwenoedels, maar ook eiernoedels komen voor deze titel in aanmerking. Toch zijn er een aantal zaken die bami zo vertrouwd maken. Saté is een populair bijgerecht en als je in de keuken gaat staan, zal je de wokpan er wel bij pakken. Om van een lekker sausje nog maar te zwijgen. 

Bami Goreng

Als je Bami wil maken volgens Indonesische gebruiken, kijk dan eens naar de woorden die erachteraan worden geplakt. Je kent het principe waarschijnlijk wel. Goreng, pangang… In feite zijn dit allemaal vertalingen van het basisingrediëntje van het gerecht.  Goreng maken de noedels gebakken, pangang geeft aan dat er varkensvlees inzit. Als je eventjes zoekt op google, zal je zelfs met deze algemene termen tientallen verschillende recepten kunnen vinden. Zo wordt het maken van deze vertrouwde noedelsoort niet snel saai. Varieer met kruiden, de pittigheid ervan en de sausjes en de bijgerechten en je kunt wel weer even vooruit met steeds een nieuwe kijk op dit heerlijke gerecht. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *