Tips om je zolder goed te benutten

Tips om je zolder goed te benutten

7 oktober 2020 Uit Door Redactie

Voor veel mensen is de zolder een soort opslagruimte. Een plek waar je al je kerstspullen bewaart, de winterkleren opbergt als het zomer is of waar de skispullen staan voor de vakantie. Maar van de zolder kan je heel vaak een leefbare ruimte maken. In dit artikel vind je inspiratie als je van plan bent om je zolder onder handen te gaan nemen. 

De eerste tip is om van je zolder een kantoor of atelier te maken. Veel mensen zullen het als groot voordeel ervaren als je een kantoor aan huis hebt. Zo heb je thuis toch een fijne werkplek zonder dat je kinderen of je partner je komt storen maar je bent wel altijd dichtbij. Je hebt geen last van reistijd waardoor je meteen duurzaam bezig bent. Het fijnste is om te werken met daglicht, dit houd je scherp en wakker. Laat daarom een of meerdere dakramen plaatsen. Het is vaak erg mooi als je oude elementen van je zolder behoud, zoals dakbalken. Als je beschikt over een hele hoge zolder kan je de zolder ook onderverdelen in twee verdiepingen. Laat een zoldertrap plaatsen. Meer weten of zoldertrappen? Kijk dan op wonenwiki.be

Je kan ook van de zolder een badkamer maken. Vaak is de zolder een ruime ruimte, waardoor er genoeg plek is voor een douche of een bad. Laat ook hier dakramen plaatsen voor natuurlijk licht. Werk de muren en plafond mooi af. Vaak zijn de muren op zolder nog onafgewerkt. Een voordeel van een badkamer op zolder is privacy. Door dat dakramen heb je toch natuurlijk licht zonder dat iemand naar binnen kan kijken. 

Het laatste idee is om van de zolder een slaapkamer te maken. De ruimte is meestal groot genoeg voor een master bedroom. Het voordeel is dat je veel privacy hebt op zolder. Het is belangrijk dat je de zolder goed isoleert en dat er natuurlijk licht is. Je kan wederom dakramen plaatsen, maar je kan ook kiezen voor een dakkapel waardoor je meteen meer ruimte hebt. Je kan er ook altijd nog voor kiezen om een tussenwandje te plaatsen als je meerdere ruimtes wilt creëren. 

Als je van plan bent je zolder te verbouwen is de voorbereiding het halve werk. Zorg ervoor dat alles geïsoleerd is, dat de muren zijn afgewerkt en dat er een stevige vloer ligt.
Nog niet genoeg inspiratie voor de zolder? Kijk dan op woonvariant.be voor meer ideeën.