Starters, opgelet!

Veel mensen betreden elk jaar, nadat ze klaar zijn met de universiteit, hogeschool of MBO de woningmarkt. Voor veel mensen betekent dit een ding: frustratie. De mooie beelden die mensen voor ogen hebben als ze voor het eerst een huis gaan zoeken vallen al snel in een als ze daadwerkelijk aan de slag moeten. Het aanschaffen van een woning is niet bepaald prettig. Vaak krijgen kopers een lading informatie waar ze geen snars vanaf weten, tenzij ze natuurlijk afgestudeerd zijn met als afstudeerrichting vastgoed en makelaardij. Over makelaars gesproken, dat zijn mensen die je goed moet inschatten. Deze mensen claimen je graag te helpen maar kunnen heel gemene bedoelingen hebben. Zeker in steden is dit het geval. Veel starters hebben vandaag de dag weinig te kiezen als het aankomt op de woningmarkt. De steden zitten vol en de belofte van de overheid om meer dan 75000 woningen jaarlijks te realiseren wordt door de stikstof maatregelen vaak niet gehaald. Dit jaar bijvoorbeeld komen we aan slechts 50000 woningen, dat is 2/3e van het totaalplaatje!

Het alternatief

Maar wat is het alternatief? Je kan natuurlijk terug gaan naar je ouderlijk huis, maar voor veel mensen is dit niet een optie. Een van mijn vrienden bijvoorbeeld die komt uit Friesland, terwijl hij nu werkzaam is in de Randstad. Hij gaat voor geen goud meer terug naar zijn ouderlijk huis, want dan is zijn reistijd wel 3 uur, en dan heb ik nog niet eens rekening gehouden met vertraging! Dus kunnen we maar beter focussen op de positieve aspecten van de woningmarkt, zoals het feit dat thuiswerken steeds meer een ding wordt en dat de hypotheekrente alleen maar aan het dalen is! Ik hoor u gelijk vragen: Hoeveel kan ik lenen? Kijk daarvoor op hypotheek berekenaars. Daar hoeft u tegenwoordig alleen uw bruto salaris op te vragen en dan weet u het antwoord al!

De beste plek

De twee bovengenoemde feiten zeg ik niet voor niets. Het is waar dat steden vol zitten en dat u bij het zoeken naar een woning vaak te make krijgt met mensen die u als onprettig kan ervaren. Het is daarom slimmer om een woning te zoeken in een dorp of gemeente die grenst aan de stad waar u woont. Er zijn te veel mensen in steden en dus zijn naastliggende dorpen of gemeenten een uitstekend alternatief voor starters, Daarnaast zijn steden tegenwoordig ook bezig met het ontwikkelen van gebieden die vroeger alleen aan de industrie gewijd waren. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *