Je gehoor beschermen

Je gehoor beschermen

18 juli 2020 Uit Door Redactie

Ons gehoor, de meesten van ons nemen het voor lief. Maar ons gehoorsysteem en oren zijn best wel gevoelig en helaas blijkt dat er meer en meer mensen gehoorschade hebben. Dit gebeurt tegenwoordig ook steeds vaker op jongere leeftijd. Minder goed horen is natuurlijk een veelvoorkomende ouderdomskwaal maar tegelijkertijd zijn er nu ook veel jongere mensen die minder goed horen. Ook zijn er meer mensen die last krijgen van een piep in de oren. In dit artikel bespreken we dan ook een aantal maatregelen om te nemen wanneer je merkt dat je gehoorschade hebt, en nog belangrijker, maatregelen om gehoorschade te voorkomen.

Voorkomen is beter dan genezen

Gehoorschade is in de afgelopen twintig jaar helaas toegenomen, voornamelijk bij jongere mensen. De primaire reden dat mensen gehoorschade oplopen is doordat ze voor een langere periode worden blootgesteld aan te harde geluidsniveaus. De bron van harde geluiden kan van alles zijn, zoals opstijgende vliegtuigen of een bouwplaats. Maar in de meeste gevallen is de oorzaak van gehoorschade het luisteren naar te harde muziek. Dit gebeurt bij concerten, festivals, clubs en ook met de oortjes die mensen dragen. De volumes in bijvoorbeeld clubs zijn vaak zo hoog dat als je langer dan dertig minuten in de club bent je al gehoorschade oploopt. Alhoewel gehoorschade te behandelen is, is het niet te genezen. Er zijn verschillende manieren om gehoorschade te voorkomen. De eerste is natuurlijk niet te vaak uitgaan voor jongeren in clubs die te luide muziek spelen. Maar dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Een beter idee is om oordopjes te dragen wanneer je uitgaat. Er zijn tegenwoordig oordoppen die het geluid dempen en de oren beschermen zonder de muziek te verslechteren.

Behandelen

Wanneer je merkt dat je minder goed hoort, of last hebt van een piep in de oren dan is het een goed idee om naar een audicien te gaan voor hulp. Helaas is de realiteit dat een piep in de oren uiteindelijk permanent kan worden als er gehoorschade is geleden. Maar de meeste mensen wennen er wel aan. Wanneer je merkt dat je minder goed hoort kun je bij de audicien een gehoorapparaatje laten maken. Jongeren met gehoorschade of aangeboren gehoorproblemen maken zich zorgen dat het dragen van een gehoorapparaat er raar uit ziet. Maar gelukkig zijn er tegenwoordig zeer kleine en subtiele hoorapparaten die nauwelijks opvallen. Natuurlijk is voorkomen beter dan genezen maar tegelijkertijd is het belangrijk om een audicien op te zoeken als je last hebt van gehoorklachten.