Hoe maak je Kruudmoes?

Hoe maak je Kruudmoes?

14 december 2020 0 Door Redactie

Een echt Overijssels gerecht is toch wel Kruudmoes. Het gerecht bestaat al lange tijd en wordt nog steeds veel gegeten. Er zullen gegarandeerd meerdere vormen van Kruudmoes zijn. Maar de echt ouderwetse versie van Kruudmoes bestaat uit gort, karnemelk, gerookte worst of spek, rozijnen en kruiden. 

Ingrediƫnten

Hierboven is het al kort genoemd, maar de ingrediƫnten die wij gebruiken zijn als volgt:

  • Gort of gortepap (350 gr);
  • Karnemelk (2 liter);
  • Gerookte worst (1 rookworst);
  • Gerookte spek (250 gr);
  • Rozijnen (250 gr);
  • Kervel;
  • Peterselie;
  • Selderie;
  • Venkelgroen of dille;
  • Eventueel zuring;
  • Stroop.

Je kunt er voor kiezen om deze producten in de supermarkt te kopen. Echter als je het goed wil doen en het Overijsselse hoogstandje in stand wil houden, koop het dan bij lokale winkels. Hiermee bedoelen we dat je de het vlees bij een lokale slagerij kunt halen en zuivel bij de ouderwetse melkboer. De kruiden en rozijnen kun je halen bij een groenteboer in Dronten of een groenteboer Zwolle. De verse producten van bijvoorbeeld Thuisfruit zijn een echte aanrader met dit gerecht.

Bereiding

Spoel allereerst de gort schoon. Als je gekozen hebt voor gortepap, hoeft dit uiteraard niet. Laat de gort 1 dag weken in het water, zodat het zachter wordt. Zeef de gort vervolgens en laat het uitlekken. Plaats daarna een pan op het vuur, doe hier de gort en de karnemelk bij. Was ondertussen de rozijnen en doe deze ook in de pan. Zorg ook dat je een pan hebt staan voor de worst en spek, deze zet je op het vuur. Snij ondertussen de kruiden fijn. Wanneer de spek en worst klaar zijn, haal je deze uit de pan en snij je dit in kleine stukjes. Meng de spek en de kruiden in een pan met een scheutje olijfolie. Ondertussen is de kruudmoes van gort, karnemelk en rozijnen klaar en kun je deze serveren met de spek, kruiden en plakjes worst. Ook kun je nog voor kiezen om het te serveren met stroop. Eet Smakelijk!